Zaklada “Profesor dr. Josip Sabol” utemeljena je u Varaždinu, u srijedu 27. veljače 2013. godine konstituirajućom sjednicom. Zaklada je ime dobila po osnivaču, svećeniku Varaždinske biskupije prof. dr. Josipu Sabolu, koji je njezinim osnutkom želio na neki način institucionalizirati svoje osobno dobročinstvo, odnosno svjedočanstvo dobrote prema drugima. Želja je Zakladnika da se kao dobročinitelji Zakladi svojim prilozima pridruže i drugi ljudi dobre volje, tvrtke i institucije. Zaklada promiče i podržava djelatnosti za unapređenje humanog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka u društvu.
Na sjednici, održanoj u prostorijama Biskupskog ordinarijata, Pavlinska 4 u Varaždinu, sudjelovali su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, zakladnik prof. dr. Josip Sabol te budući članovi Upravnog vijeća, na čelu s upraviteljem Zaklade preč. Mirkom Horvatićem.
Svrha je Zaklade da se iz zakladne imovine i prihoda koji se iz te imovine stječe, kao i ostalih prihoda prikupljenih od donatora i članova Zaklade trajno pružaju potpora i promocija sljedećih aktivnosti:
• unapređenje znanstvenog, umjetničkog i kulturnog razvoja društva;
• pružanje potpore obiteljima u stanju socijalno-zaštitne potrebe;
• trajnog pružanja potpore djeci i mladima s osobitim naglaskom na školovanje i smještaj siromašnih učenika i studenata
• organiziranje različitih preventivnih socijalizacijskih programa;
• očuvanje, obnova i unapređenje kulturne i religiozne baštine Republike Hrvatske.